Úvod
 Novinky
Historie
Osobnosti
Hry
Diskografie
Knihy
Filmy
Texty, básně, povídky
Galerie - video
Galerie - foto
Články a recenze
Rozhovory
Kontakty a odkazy
 

REJŽEK VERSUS SUCHÝ

26.2. 2016
Na serveru Facebook proběhla krátká výměna názorů mezi publicistou Janem Rejžkem a Jiřím Suchým. Netýkala se nyní tak sledované „kauzy Varyš“, která asi posloužila panu Rejžkovi pouze jako impuls k rýpnutí. Rejžek skrze ni totiž překvapivě reaguje na Řád TGM, který Jiří Suchý převzal od prezidenta Zemana před dvěma a půl lety.


Půjčuji si následující text z Facebooku pana Suchého:

Jiří Suchý:
Jan Rejžek mě zde v komentářích zase jednou oslovil:

Jan Rejžek: Slovutný a proslule skromný Mistře, zabrzděte laskavě. Řád TGM od ruského agenta Zemana Vám fakt nesmrděl? To Vám nestačila medaile za zásluhy od Václava Havla? Jistý Vladimír Mišík odmítl od obludy, placené Lukoilem, vyznamenání přijmout. Kdybyste to i Vy dokázal, za života vstoupíte na nebesa. Bohužel. A Varyš s tím nemá nic společného.

Jiří Suchý:

A tak mu odpovídám:

Pane Rejžku,
vím, že mě už dlouhou dobu nesnášíte – ostatně nejsem jediný. Za to, že jsem se v případě ocenění prezidentem nezachoval tak, jak byste si přál, jste mně už jednou vyčinil a použil jste k tomu dost podpásovou argumentaci, že bych si šel i pro nacisty udělovanou Svatováclavskou orlici.

Odpovím Vám znovu stejně jako při Vašem prvním psaníčku. Postavil jsem se proti režimu, který do republiky přivezly sovětské tanky, byl jsem mezi prvními, kdo podepsali petici 2000 slov, odmítl jsem svůj podpis odvolat, nezúčastnil jsem se akce v Divadle hudby, podepsal jsem Několik vět, petici za propuštění Václava Havla, odmítl jsem Zasloužilé umělectví atd., atd. Za to všechno jsem ochotně pykal.

Kdyby Miloše Zemana přivezly sovětské tanky, nebo dokonce ty německé se zmíněnou Svatováclavskou orlicí, zachoval bych se asi jinak. Ale prezident Zeman byl zvolen v demokratických volbách, které – ať se mi to líbí nebo ne – respektuji. Ostatně respektovali to i další osobnosti, kterých si vážím a které si každý rok pro vyznamenání na Hrad jdou a chodit budou. (A to hubujete všem, nebo jenom mně?) Nerespektuji, a přiznám se, že nemám ani moc rád lidi, kteří vyznávají demokracii, a přitom nesnesou někoho, kdo nejedná tak, jak by si oni představovali.

Nemám ani příliš v lásce lidi, kteří číhají na příležitost, jak si na někom vylejt zlost. Až mě budete zase znovu kárat, vězte, že bych Vám opět odpověděl stejně, takže příště už, prosím, s mojí odpovědí nepočítejte. JS