Úvod
 Novinky
Historie
Osobnosti
Hry
Diskografie
Knihy
Filmy
Texty, básně, povídky
Galerie - video
Galerie - foto
Články a recenze
Rozhovory
Kontakty a odkazy
 

ROZHOVOR S MICHALEM PAVLÍČKEM

3. 12. 2014
“Panu Suchému se líbilo, že jsem mu hudbu ušil na míru a přinesl zpívatelné písně,“ říká Michal Pavlíček v novém rozhovoru pro deník.cz. Zároveň mluví také o budoucích plánech s Jiřím Suchým. Rozhovor vyšel pod názvem Ďábla s úpisem zatím nepotřebuju!


Z rozhovoru:

S Jiřím Suchým také připravujete muzikál Faust. Jak jste se zrovna vy dva z různých hudebních světů potkali?
Setkali jsme se spolu už při práci na seriálu Život je ples, kdy jsem ho požádal, zda by mi napsal text k písničce a nazpíval ji. Byl z toho hit seriálu, který se hrál i v rádiu. Pak jsem dokonce udělal hudbu pro Semaforské představemí, čímž jsem se zařadil do malého okruhu těch, co „pronikli" do semaforského světa. Panu Suchému se líbilo, že jsem mu to ušil na míru, přinesl zpívatelné písně. Pak jsem se spolu domluvili, že bychom spolu mohli udělat muzikál Faust, což je životní téma Jiřího Suchého.

Přiznám se, že představa, jak vy - rocker – sedíte nad společným dílem s laskavým jazzmanem Suchým – je dost úsměvná…
Je pravda, že trefit se do semaforského stylu a zachovat si muzikantskou identitu, není snadné. Ale myslím, že naše společné loňské dílko Rytíři z Blaníku a krasavice Lída se vydařilo. A já si tam nepřipadal jako nevítaný vetřelec z Pražského Výběru.

Dali jste si čaj u purpury na plotně a vykali si?
V podstatě ano. Při takových setkáních složitě odbourávám ostych a úctu. Na běžné tykačky nejsem. S Václavem Havlem to bylo fajn, ale také jsem čekal, až mi nabídl tykání sám. Totéž mám s panem Suchým.

Čím vás láká faustovské téma?
Vlastně vším. Od velké lásky až po to osudové drama. Je to materiál, který má všechny odstíny emocí, což je pro skladatele nesmírně vděčné.

Do jaké míry necháte příběhu jeho temná místa a kdy naopak půjdete, řekněme, vstříc divákovi?
Bude tam obojí. Silné drama, city i úsměvné věci, typické pro poetiku Jiřího Suchého, který napsal základní synopsi. A vymyslel pro někoho možná šokující překvapení ve finále. Dělám na tom zhruba půl roku, rád bych práci uzavřel do března, pak to pan Suchý oblékne do své poezie a vyrazíme s tím do světa. Nedali jsme si závaznou death line.