Úvod
 Novinky
Historie
Osobnosti
Hry
Diskografie
Knihy
Filmy
Texty, básně, povídky
Galerie - video
Galerie - foto
Články a recenze
Rozhovory
Kontakty a odkazy
 

ODEŠEL JIŘÍ DATEL NOVOTNÝ

30.8. 2017
28. srpna zemřel Jiří Datel Novotný, dlouholetý člen divadla Semafor známý z mnoha jeho nejslavnějších her jako Kytice, Smutek bláznivých panen, Na poříčí dítě křičí nebo Faust. Herec, režisér, scénárista, spisovatel, absolvent FAMU odešel ve věku 73 let.


Ačkoliv je táborský rodák Jiří Datel Novotný širší veřejnosti známý především rolí v televizním seriálu Návštěvníci, v Semaforu působil takřka třicet let, od pozice asistenta Jiřího Suchého až po režírování her (Pět strun, Patero důvodů pro voo doo). Napsal knihy o Jiřím Šlitrovi (Ďábel z Vinohrad) a Jiřím Grossmannovi (Závidím), je též autorem scénáře zatím nejobsáhlejšího dokumentu o své někdejší domovské scéně (Semafor atd., 1999).

Na FAMU vystudoval dokumentaristiku, které se věnoval především po odchodu z divadla (Gen, Genus, Jak se žije, Cestománie, Příběhy slavných aj.). V minulosti hrál ve snímcích jako Zánik samoty Berhof nebo ... a zase ta Lucie . Objevil se i ve filmu Jiřího Suchého Magda, její ztráty a nálezy, v posledních letech hrál spíše vedlejší role (Kvaska, Slumming, Boháč a chudák aj.). Režíroval i řadu televizních pořadů se semaforskou tematikou (Jiří Šlitr, Semafor Jiřího Suchého aj.)