Úvod
 Novinky
Historie
Osobnosti
Hry
Diskografie
Knihy
Filmy
Texty, básně, povídky
Galerie - video
Galerie - foto
Články a recenze
Rozhovory
Kontakty a odkazy
 

NOVÁ PREMIÉRA

27.5. 2017
Dnes má v divadle Semafor premiéru zbrusu nová hra Začalo to Vestpocketkou. Jde o poctu vzorům Semaforu, tedy Osvobozenému divadlu. Samozřejmě nechybí hlavní hvězdy autor Jiří Suchý a Jitka Molavcová, kterým nově sekunduje Big Band Semafor, včetně herců a hudebníků jakými jsou Felix Slováček ml., Michal Stejskal, Jiří Štědroň, Lucie Černíková, Eva Přívozníková nebo Petr Šudoma. Též nové posily saxofonista, klarinetista a flétnista Martin Zilvar a trumpetista Jakub Ševčík.


Z webu Semaforu:

Hrou Vest Pocket Revue začala před devadesáti lety slavná éra klaunské dvojice Voskovec&Werich. V úterý 19. dubna 1927 se v pražské Umělecké besedě konalo studentské představení a o pár dní později už tu byla repríza na profesionální bázi pod hlavičkou tehdejšího Osvobozeného divadla. A protože naše divadlo Semafor se nepřestalo hlásit k tomuto vzoru, rozhodlo se na jeho počest připravit revue s názvem „Začalo to Vestpocketkou“. Naše premiéra začne scénou z Vestpocketky, ale pak se vydá na procházku příběhem vytvořeným v naší dílně, byť inspirovaným repertoárem Osvobozeného divadla.

Původní Vest Pocket Revue obsahovala písně amerických skladatelů s texty V+W, později ovšem vstoupil do hry Jaroslav Ježek a vtiskl počínání obou klaunů tu jedinečnou atmosféru, kterou už nikdo nedokázal napodobit; stejně tak se neoddělitelnou součástí Osvobozeného divadla se stal i jazzový orchestr pod vedením Josefa Kyselky.

ORCHESTR, KTERÝ HRAJE DIVADLO
A tu si dovolíme učinit jakýsi pokus vzhledem k tomu, že v Semaforu se to hemží skvělými muzikanty, z nichž mnozí jsou mocni i hereckých úkonů, a že tu máme taky herce, kteří jsou i zdatnými hudebníky. V divadle, v němž od roku 1959 zní hudba, stavíme dnes na scénu swingový orchestr, který kromě dávných foxtrotů, slowfoxů, blues a comedy songů odehraje i něco, co vám může připomínat divadelní představení.

Zda bude tato cesta pro naše divadlo úspěšná natolik, že se po ní vydáme i v dalších připravovaných inscenacích, to nechť určí naši diváci.